داستان پویا
از بهمن ماه ۱۳۵۸ شروع به طراحی و ساخت پردازندهای (Hard Wire) شد که بعدا در آزمايشگاه الکترونيک دانشگاه ملی (شهيد بهشتی فعلی) بکار گرفته شد. اين کار آغازی برای شکلگيری گروهی بنام «گروه هماهنگ» بود که آن را میتوان نقطه آغاز شرکت پویا دانست. این گروه سپس در حرکتی متهورانه اقدام به طراحی و ساخت کامپیوتری همه منظوره به نام ” پویا – یک ” (Micro Programmed) نمود که توانست جایزه نخست شورای عالی انفورماتیک در این زمینه را از آن خود سازد.
طرح سازمان برنامه و بودجه با موضوع استفاده از ماهواره برای دريافت اطلاعات منابع زمينی باعث شد تا گروه هماهنگ در ۳۰ آبان ۱۳۶۱ تغيير ماهيتی بصورت «شرکت پويا» را تجربه کند. موضوع اين پروژه از اين قرار بود که در زمانهایی مشخص، ماهواره از محدوده ايران عکسبرداری کرده، اطلاعات مربوط را به دريافت کننده موجود در مردآباد کرج میفرستاد. اطلاعات دریافتی میبایست پردازش میشد و خطاهای هندسی و راديومتريک آن تصحیح میگردید و سپس برای استفاده در اختیار کاربران قرار میگرفت. پیچیده ترین قسمت این طرح توسط شرکت پویا راه اندازی و متعاقبا راهبری شد.
پس از آن پویا پروژه ديگری به کارفرمايی مرکز تهيه و توزيع فلزات ساختمانی قبول کرد که موضوع آن تولید سامانههای کاربردی مورد نیاز ایشان بود. پویا متعاقبا سامانههایی از این دست را برای بسیاری از کارخانجات و شرکتهای متقاضی از جمله کاشی اصفهان، مرکز تهیه و توزیع قطعات و لوازمیدکی ایرانخودرو (ساپکو)، شرکت گواه، شیشه قزوین، شهاب یدک، قرقره زیبا، ایران یاسا، پارس یدک، شرکت درخشان، آزمایشگاه بقراط و … طراحی و تولید نمود.
تجربه اولين پروژه بانکی شرکت در سال ۱۳۶۵ با موضوع مکانيزاسيون سامانههای شعب ريالی بانک ملت بود. اين سامانه تقريباً تا سال ۱۳۸۰ در شعب بانک ملت استفاده میشد. تجربه موفق این پروژه پویا را به سمت حضور پررنگتر در عرصه بانک و بانکداری سوق داد.
در سال ۱۳۷۲ سامانه ارزی پویا تحت سیستم عامل unix برای بانک صادرات نوشته و عرضه شد. این سامانه تا به امروز با نسخههای به روز و جایگزین شده، در این بانک در حال استفاده میباشد. همزمان با پشتیبانی سامانه ارزی در بانک مذکور با توجه به نیاز بانکها به چنین سامانه جامعی در بخش ارز و فقدان محصول ایرانی که ملاحظات بانکداری در ایران در آن لحاظ شده باشد، طراحی و تولید مجدد سامانه به صورت برنامه کاربردی تحت ویندوز از سال ۱۳۸۰ آغاز شد.
این سامانه برای اداره کل ارزی بانک ملت نوشته شده و در ادارات و شعب ارزی این بانک نصب و راهاندازی شد. بانک ملت هنوز از این سامانه استفاده میکند. (در حال حاضر این سامانه در بانکهای رفاه، آینده و کیش نیز مورد استفاده قرار میگیرد.)
در کنار فعالیتهای نرمافزاری، بخش سختافزار شرکت نیز به عرضه کامپیوتر و سختافزارهای خاص و پشتیبانی آنها میپرداخت، تا مشتریان راهحلی یکپارچه دریافت نموده و از تداوم سرویسدهی در هر دو بخش اطمینان یابند.
در نمایشگاه الکامپ ششم (سال ۱۳۷۹) با برپایی شهر کارتهای هوشمند، پویا برای اولین بار کارت هوشمند را به مدعوین و جامعه انفورماتیک کشور معرفی کرد. در غرفه پویا کاربردهای متعدد و مختلف کارت هوشمند مانند گواهینامه، کارت سوخت، کارت بانکی، کارت سهمیه و مجوز دریافت داروهای خاص، کارت پرداخت عوارض اتوبان و … معرفی و نمونههای عملی آن تماماً با استفاده از یک کارت هوشمند به نمایش درآمد.
در همین راستا دستگاه کارتخوانی که توسط شرکت پویا طراحی و تولید شده بود به کار گرفته شد. کارت هوشمند در سیستم جامع تسهیلات که شرکت پویا برای بانک مسکن طراحی و پیادهسازی کرد به عنوان جایگزین دفترچه اقساط به کار گرفته شد و نقشی محوری ایفا نمود.
UPS یا همان منبع تغذیه بدون وقفه همواره از نیازمندیهای ضروری مراکز رایانه جهت پیشگیری از نوسانات نامطلوب جریان برق و تداوم بهرهگیری از تجهیزات در صورت قطع جریان بوده است. در دهه هفتاد این نیاز به شدت احساس میشد. پویا با رویکرد ارائه خدمات جامع، UPS با ویژگیهای منحصر بفرد طراحی نمود و درسال ۱۳۷۸ با تاسیس کارخانه در شیراز به تولید انبوه آن پرداخت. تعداد قابل توجهی از این مدل UPS به بانک صادرات و شرکت مخابرات ایران فروخته شد. ادامه فعالیت پویا در زمینه UPS در قالب شرکتی مستقل ادامه یافت.
پس از کارت هوشمند، یکی دیگر از دستاوردهای واحد تحقیق و توسعه شرکت جلب توجه نمود. پویا با استفاده از فناوری PLC، سیستم و تجهیزاتی سختافزاری و نرمافزاری طراحی و تولید کرد که امکان میداد تا اطلاعات کارکرد کنتورهای برق یک شهر را از راه دور و از طریق جریان برق قرائت کرد. این سامانه به نام (AMR(Automatic Meter Reading شناخته میشود. نمونههایی از کنتورهای مجهز به تولیدات پویا در فلاورجان اصفهان، العین امارات و شهری در ایالت آنتاریو کانادا نصب و از راه دور قرائت گردید. به رغم استقبال فراوان، با توجه به روند تکنولوژی و ارزان شدن مخابرات بی سیم، این محصول که مبتنی بر خطوط انتقال نیرو بود، به تولید انبوه نرسید!
تجربه سالها حضور در بانکها، شناخت و تسلط خوبی به کارشناسان پویا داد. آشنایی جامع با کسب و کار بانک و درک ماهیت و حساسیت کار بانک، ابزار قدرتمند پویا برای حضور در مناقصههای مختلف و ارائه راهحلهای نوآورانه برای مشکلات روز بانکداری بود.
سامانه تسهیلات پویا، قابل اجرا بر روی دستگاه خوددریافت که برای حل مشکل پرداخت اقساط بانک مسکن در سال ۱۳۸۴ برای اولین بار در کشور اجرا شد، نمونهای دیگر از نوآوریهای پویا است. خوددریافت پویا وجه نقد مشتریان را دریافت و در همان زمان به حساب ایشان لحاظ میکرد. در آن زمان برخی خودپردازها وجه را به صورت امانی دریافت میکردند که واریز آن به حساب مشتری منوط به انجام عملیات توسط مسئول شعبه در روز کاری بعد بود. خود دریافت ضمن تسهیل پرداخت اقساط، رویکردی جدید در استفاده از دستگاههای خودکار برای انجام عملیات ساده بانکی را ایجاد کرد، و سیستم تسهیلات مسکن بانک مسکن طراحی، پیادهسازی و تحویل شد.
استقبال از خوددریافت و گرهگشایی آن از برخی مشکلات جدی در عرصه بانک، ذهن کارشناسان تحقیق و توسعه پویا را بیش از پیش به این بخش مشغول کرد. به این ترتیب باز هم برای اولین بار در سال ۱۳۸۶ میز هوشمند پویا به عنوان یک شعبه بدون کارمند، برای شعب سبا بانک تجارت طراحی و ساخته شد.
در سال ۱۳۸۸ پویا نسبت به تاسیس کارخانهای High Tech در شهرک صنعتی کاسپین (استان قزوین) اقدام نمود و اولین خود دریافت ایرانی را که توسط واحد تحقیق و توسعه پویا طراحی و نمونه سازی شده بود به تولید رساند. پویا از سوی وزارت صنایع به عنوان تنها تولید کننده خوددریافت در کشور شناخته شد.
سامانه جامع ارزی پویا به عنوان یک سامانه جامع ایرانی همواره مورد توجه بانکهای مختلف بوده است. این سامانه به جهت جامعیت، با تغییراتی امکان ارائه به بانکهای مختلف را داشته و در تمام این سالها به حیات خود ادامه داده است. تیم پشتیبانی این سامانه نیز متناسب با حجم کار افزایش یافته است.
همگامی با پیشرفتهای تکنولوژیک و بهرهگیری از آنها برای عرضه محصولات و خدمات متناسب با نیاز حال و آینده مشتریان همواره رویکرد پویا بوده است. در این راستا سامانه سپردههای بانک مسکن با معماری جدید سرویسگرا و زیرساخت جدید J2EE تحت وب نوشته شد. این سامانه کلیه سپردههای مشتریان بانک مسکن را ساماندهی میکند. در سال ۹۲، پس از گذشت حدود سه سال از آغاز راه اندازی، از هر هفت ایرانی یک نفر مشتری این سامانه بود.
در تمام این سالها شرکت پویا به عنوان یک بنگاه اقتصادی چنان که ذکر شد، زیسته است. اما در درون و به عنوان یک خانواده نیز داستانی سی و چند ساله در دل دارد، از به هم پیوستن جوانانی فعال و با انگیزه برای خدمت به کشور؛ تا جذب جوانانی دیگر با همین ویژگی که اکنون این خانواده به حدود ۲۰۰ نفر میرسد. در این مدت عزیزانی به ما پیوسته و عزیزانی نیز جدا شده و بار سفر بستهاند که از هر یک خطی به یادگار مانده است.